Zdrowie&Diety Kamila Madej 07.07.2010

Dlaczego warto jeść awokado?

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado jest wyjątkowo smacznym owocem. W Polsce staje się coraz popularniejsze, a w wielu krajach jest ono jednym z podstawowych produktów. W południowych stanach USA i Meksyku na bazie awokado przyrządza się sos guacamole, który jest podawany do niemal wszystkich przystawek. Przedstawiamy kilka powodów, aby częściej sięgać po ten pyszny owoc.

Awokado świetnie wpływa na nasz wzrok. Owoc ten jest bogaty w luteinę oraz zeaksantynę – składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszych oczu. Wiele osób mających problemy ze wzrokiem lub prowadzący męczący oczy tryb życia (częsta praca przy komputerze lub tekście pisanym) spożywają luteinę jako suplement diety. Okazuje się, że ten składnik chemiczny możemy przyswajać w wyjątkowo przyjemny sposób – jedząc kilka razy w tygodniu np. bagietkę z guacamole. Składniki zawarte w awokado zapobiegają także występowaniu chorób oczu związanych z wiekiem – takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej.

Awokado zawiera również składniki, które zatrzymują lub znacznie spowalniają rozwijanie się komórek odpowiedzialnych za nowotwory szczęki. Zasługą tego jest unikalne połączenie składników odżywczych w tym owocu – razem występuje tu witamina C, E oraz kwas foliowy.

Owoc awokado ma także ciekawe właściwości polegające na zwiększaniu zdrowotnych walorów innych produktów. Przykładowo badania przeprowadzone przez Uniwersytet Stanowy Ohio wykazały, że jeśli pomidory zjada się wraz z awokado, organizm potrafi „wykrzesać” z nich 4 i pół razy więcej likopenu – antynowotworowego składnika znajdującego się czerwonych owocach.

Jak to możliwe? Zdrowy tłuszcz awokado pomaga organizmowi przyswajać zdrowe składniki odżywcze. Dlatego guacamole połączone z innymi warzywami (wspaniale sprawdzają się pomidory, papryka, cebula czy czosnek) jest świetną i niezwykle zdrową przekąską.

Warto tu zaznaczyć, że miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty a zarazem bardzo zdrowy. Utarte awokado może zastąpić Ci np. majonez; w konsystencji jest stosunkowe podobne, ale zawiera mniej tłuszczów oraz więcej białka i błonnika.

Często jecie awokado? Macie jakieś własne przepisy z tym owocem, które możecie polecić?

Kamila Madej

Powrót na stronę główną! »

Zaloguj się, by komentować pod unikalnym pseudonimem

Komentarze (57)

  • Jemy jemy jemy jemy jemy awokado ! ;D

    Gośc Gośc 07.07.2010, 08:21
  • Tak, jem avocado kilka razy w tygodniu :) od dluzszego czasu mieszkam za granica, gdzie avocado jest bardzo popularne i szeroko dostepne (kiedy ostatnio bylam w Polsce, mialam spory problem ze znalezieniem tego warzywa / wlasnie,warzywa?/). Osobiscie bardzo lubie je w salatce, jako uzupelnienie salaty, pomidorow,papryki... Ale do potraw meksykańskich takich jak Burritos czy Tacos, pikatnych i wyrazistych w smaku, polecam salatke z awokado z cebula, odrobina oliwy z oliwek, winegret oraz sol i pieprz. Poczatkowo salatka moze wydawac sie bez smaku, mialka, ale przyjemnie dopelnia smak goracych potraw z meksyku :D polecam ! :)

    magdalina magdalina 07.07.2010, 08:53
  • a tez uwielbiam awokado, lubie dodawac go do kanapek lub salatek... jest smaczny i zdrowy:)

    krysiunia z londynu krysiunia
    z londynu
    07.07.2010, 11:57
  • Moi rodzice smaruja chlebek awokado. Jest to o wiele zdrowsze i tak samo tluste jak maselko. I...przepyszne!

    Gość Gość 07.07.2010, 12:30
  • Uwielbiam awokado:)jadam właściwie codziennie, z pomidorkiem, cebulą i tabasco, mniam:))

    Gość Gość 07.07.2010, 14:50
  • A ja nigdy nie jadłam:(

    Gość Gość 07.07.2010, 21:23
  • jaj tam nie cierpie awokado :P

    Gość Gość 07.07.2010, 22:26
  • Fakt, specyficzny owoc. Ale dla mnie ok.

    Gość Gość 07.07.2010, 22:27
  • dobrze jest wiedzieć co sie je. :)))

    Gość Gość 07.07.2010, 22:27
  • NO wiec ja tez nie jestem specjalna fanka, ale czego sie nie robi dla zdrowia.

    kirchen kirchen 07.07.2010, 22:29
  • luzik

    Gość Gość 07.07.2010, 22:29
  • Moja narzeczona je tego świństwa tony, to przynajmniej zobaczy brud na garach w kuchni ;]

    wiechu wiechu 07.07.2010, 22:30
  • a nie ma czegoś na temat polskich owocków??

    lolka lolka 07.07.2010, 22:32
  • magdalina napisał/a:Tak, jem avocado kilka razy w tygodniu :) od dluzszego czasu mieszkam za granica, gdzie avocado jest bardzo popularne i szeroko dostepne (kiedy ostatnio bylam w Polsce, mialam spory problem ze znalezieniem tego warzywa / wlasnie,warzywa?/). Osobiscie bardzo lubie je w salatce, jako uzupelnienie salaty, pomidorow,papryki... Ale do potraw meksykańskich takich jak Burritos czy Tacos, pikatnych i wyrazistych w smaku, polecam salatke z awokado z cebula, odrobina oliwy z oliwek, winegret oraz sol i pieprz. Poczatkowo salatka moze wydawac sie bez smaku, mialka, ale przyjemnie dopelnia smak goracych potraw z meksyku :D polecam ! :)
    Właśnie. Jak dla mnie to też jest warzywo.

    Gość Gość 07.07.2010, 22:33
  • na pewno mozna dostac awokado w Makro, przynajmniej tam je ostatnio widzialam.

    ajn77 ajn77 07.07.2010, 22:36
  • bleeeeeeeeeeeeeeeee

    Gość Gość 07.07.2010, 22:36
  • ale jest takie ohydne.... nie wiem jak to jesc, to dla mnie paskudne....

    Gość Gość 08.07.2010, 18:24
  • Dojrzałe awokado skropione świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i szczyptą soli - najprościej i najsmaczniej :)

    madzia madzia 08.07.2010, 22:35
  • nie jem zbyt czesto poniewaz jest dosc drogie

    majka majka 08.07.2010, 22:39
  • A może jakiś przepis na sałatkę?

    Pola Pola 09.07.2010, 12:56